Hvordan smidiggør jeg min hest?

22 apr. 2022Hesteforståelse, Straightness Training, Træn din hest bedre

Smidiggør din hest med øvelser på staldgangen

Disse to øvelser kan du lave hvorsomhelst, i boksen, på folden, på staldgangen eller på banen. De kræver ingen plads. Øvelserne styrker og smidiggøre din hest og derfor medvirker de til at få din hest til at slappe af både mentalt og fysisk. Dermed får din hest mere velvære i både krop og sind på få miniter.

Eneste udstyr du skal bruge er: en kapsun og en tøjle/line samt en pisk.

Tøjlen/linen sættes i den midterste ring på kapsunens næserem. Hold med din ene hånd (tøjlehånden) på tøjlen tæt på ringen. Hold resten af tøjlen/linen og piske i den anden hånd (udstyrshånden).

Bed med et kort forsigtig pres med din tøjlehånd din hest om at lægge sin vægt bagud og dermed om at stå med lodrette forben, så den ikke hænger frem over sine skuldre. Tag gerne et skridt ud til siden for at se efter om din hest nu står med lodrette ben. Hvis ikke, så prøv igen. Står din hest med lodrette ben, så ros den. Dette er udgangspunktet for at lave øvelserne, da din hest nu står med sit tyngdepunkt mere tilbage mod sine stærke bagben.

NB! Denne øvelse er for din hest lige så krævende som det er for dig at øve dig i at gå i spagat. Så have tålmodighed og forståelse for at din hest synes dette er svært.

Tips til øvelse

Smidiggør din hest – 1-2-3

Når din hest står med lodrette forben, beder du om næste del af øvelsen, ‘frem og ned’. Med et nyt let pres på kapsunen med din tøjlehånd beder du nu din hest om at sænke sit hoved. Presset skal være let og gå nedad, men også lidt ind mod hesten bringe, for at undgå at ‘trække’ hesten frem over skuldrene, så tyngdepunktet flytter sig frem igen. Tag igen gerne et skridt ud til siden for at se efter om din hest stadig står med lodrette ben og nu med hovedet sænket. Hvis ikke, så prøv igen. Står din hest nu med lodrette ben og hovedet sænket, så ros den igen, rigtig meget. 🙂

Smidiggør din hest. Bucefalo og jeg træner øvelsen 'frem og ned'

Når du har opnået at du kan bede din hest om at placere sit hoved i flere ‘højder’, uden at du mærker modstand i hestens muskler, er du klar til sidste del af denne øvelse:

Smidiggør din hest. Bucefalo og jeg træner bøjning fra side til side.

At bede din hest bøje sig fra side til side. Se efter at hestens hoftekam bevæger sig samtidig med at du let bøjer hestens hals, se foto herover. Med et nyt let pres på kapsunen med din tøjlehånd beder du nu din hest om at flytte sit hoved først til den ene side er dernæst til den anden side. Hesten skal give dig en let jævn bøjning igennem hele kroppen. Det giver et stræk i hestens overlinje på begge sider af hesten.

Bed kun om ganske lidt hver gang du øver dette. Det er som sagt som hvis du skulle lære at gå i spagat, så det er svært og krævende for din hest. Men hvis det gøres forsigtigt så er det også utrolig afslappende for din hest både i krop og sind.

Vil du have hjælp til at gøre øvelsen helt rigtig med din hest, så kontakt mig for en aftale om undervisning, det kan både være fysisk eller online.

Kursus i Straightness Training

Vil du lære mere? Kunne du tænke dig at komme med på kursus i Straightness Training 11. og 12. juni i Hillerød, så er der stadig få ledige pladser.

Skriv til hestevisdom

Kontakt mig hvis du vil vide mere om kurserne, kunne tænke dig at få undervisning og blive en bedre træner for din hest, eller noget helt tredje!

Du er altid velkommen til at skrive.

3 + 15 =