Styrk din hest ved brug af én øvelse

Versaden, som de gamle Grandmastere kaldte ‘Shoulder-in’, er den vigtigste øvelse du kan lære din hest! Fordi det lærer den at bære mere vægt med sine bagben. Så træn denne øvelse både på begge volter, i skridt og trav, samt på cirkelvolten og på en lige linje.

Det at kalde øvelsen Shoulder-in giver mening fordi det tydeliggøre hvad essencen af øvelsen er, nemlig at flytte hestens skulder ind foran det (mest) bærende bagben, som er det indvendig bagben.

Det var The Duke of Newcastle (1592 – 1676) som ‘opfandt’ øvelsen Shoulder-in. Han brugte den i træningen af hesten på en cirkelvolte. Men det er Guérinière (1687 – 1751) som får det meste af æren for opdagelsen af denne øvelse, fordi han bragte den med over i træningen af hesten på en lige linje. Her får øvelsen stor indvirkning på hvordan hesten bærer sig og hvordan den fordeler sin vægt på sine ben.

Dengang var det en selvfølge at man red hovedsaglig med sit sæde. En Shoulder-in skabes derfor korrekt med sædet og med hjælp fra dine ben og overkrop og den indirekte tøjle.

Lige siden da er øvelsen blevet kaldt ‘Dronningen af alle dressurøvelser’. Hvis du kan udføre Shoulder-in på begge volter, på cirkelvolten og på lige linje, først i skridt og sidenhen i trav. Så er du nået langt.

Shoulder-in

Der er meget at fortælle om denne øvelse at jeg her kun vil forsøge at give dig de vigtigste punkter….

Sådan gør du:

Start med at træne Shoulder-in, fra jorden af. Dels fordi du så kan se præcis hvor din hest sætter sit indvendige bagben, i forhold til forbenenes spor, dels fordi du giver din hest mulighed for at opbygge sin styrke og sin smidighed uden at skulle bære den ekstra vægt af en rytter.

Forudsætninger:
Jeg bruger en kapsun når jeg træner. Derved undgår jeg unødvendig belastning af hestens mund og kæbe-led, og  samtidig kan jeg med kapsunen kan mærke hele hestens smidighed fra hoved til hale i min hånd.

Hanne Bucefalo LFS

Starte på en cirkelvolte
Start med at gå med din hest i skridt, på en cirkelvolte, mens du beder din hest bøje sig ligeligt i hele kroppens længde, fra nakken til halerod. Cirklens størrelse afgør hestens grad af bøjning.

Når du har opnået at din hest bøjer sig omkring dig, kan du med din pisk peje på hans indvendige bagben idet han løfter det af jorden. Det er i momentet hvor benet er i luften at du kan påvirke hvor din hest placerer sit ben. Når du pejer med din pisk vil din hest forstå det som en opfordring til at træde mere frem og ind under sit eget tyngdepunkt. Dermed vil du opnå at din hest understøtter sig selv mere med sit bagben. Effekten er at han aflaster sine mere spinkle forben, og dermed kan forbenene bevæge sig mere frie og elegante. 
I ridningen bruger du sædet og den indirekte udvendige tøjle til at bede din hest om at træde ind under med sit indvendige bagben samtidig med at du beder den flytte sin udvendige skulder ind foran det indvendige bagben, deraf navnet Shoulder-in.

Smidiggør din hest. Bucefalo og jeg træner bøjning fra side til side.

Shoulder-in til begge sider

Når du træner denne øvelse til begge sider, vil du opdage at din hest kan udføre øvelsen lettere til den ene side end til den anden side. Det skyldes at din hest er naturlig asymmetrisk på flere forskellige måder. En grundig forståelse af din hests naturlige asymmetri er super vigtig for at kunne hjælpe din hest med at udføre øvelsen på en sund og styrkende måde.
Du kan læse mere om alle de måder din hest kan være naturlig asymmetrisk på, ved at læse min EBOOK som du kan signe up til her. Se den blå kasse til højre herfor ➡️

Vil du have hjælp til at lære at gøre øvelsen helt rigtig med din hest, så kontakt mig for en aftale om undervisning, det kan både være fysisk eller online.

Kursus i Straightness Training

Vil du lære mere? Kunne du tænke dig at komme med på kursus i Straightness Training 10. og 11. september 2022 i Hillerød, så er der stadig ledige pladser.

Skriv til hestevisdom

Kontakt mig hvis du vil vide mere om kurserne, kunne tænke dig at få undervisning og blive en bedre træner for din hest, eller noget helt tredje!

Du er altid velkommen til at skrive.

1 + 12 =